Referendum na severe Kosova je prekážkou pre prebiehajúci dialóg

16.02.2012 Celý región

Brusel 16. februára (TASR) – Európska komisia (EK) sa nezaoberá právnymi detailmi organizovania referenda na severe Kosova, potvrdil dnes hovorca EK Peter Stano. Zdôraznil, že z hľadiska komisie stavanie barikád alebo vyhlasovanie referend neprispieva k riešeniu situácie v tomto regióne.

„Európska komisia stále zdôrazňuje, že na severe Kosova je špecifická situácia, ktorá potrebuje riešenie. Ale jednostranné kroky a iniciatívy ako sú barikády alebo referendá k hľadaniu riešenia neprispievajú,“ uviedol v rozhovore pre TASR hovorca komisára EÚ pre rozšírenie a susedskú politiku Peter Stano.

Dodal, že z hľadiska komisie je aj pre severnú časť Kosova potrebné hľadať riešenie vo forme dialógu. Barikády a referendá vníma EK skôr ako prekážku pre prebiehajúci dialóg medzi Belehradom a Prištinou.

„Tento dialóg beží medzi Kosovom a Srbskom a ďalšie kolo bude na budúci týždeň v utorok. Hlavné témy, o ktorých sa bude rokovať, sú regionálna spolupráca a uvedenie do praxe doteraz dohodnutých dohôd,“ upozornil Stano.

Európska komisia vyjadrila nádej, že sa na budúcotýždňovom kole rokovaní podarí dosiahnuť ďalší pokrok medzi oboma stranami, ale žiadne záruky v tomto smere neexistujú.

Aj napriek tomu, že kosovskí Srbi sa v dvojdňovom referende jasne vyslovili za zotrvanie Kosova v Srbsku a proti autorite Prištiny, keď proti kosovskej vláde hlasovalo 99,74 percenta voličov, EK ako smerodajné vníma skôr vyjadrenia predstaviteľov Srbska.

„V tejto súvislosti si treba pripomenúť aj vyjadrenia belehradských úradov a predstaviteľov srbskej vlády, ktorí sami povedali, že toto referendum nebolo v súlade so srbskou ústavou,“ povedal Stano. Dodal, že komisia si pozorne všíma vyjadrenia oficiálnych srbských predstaviteľov, ktoré tiež boli v tom duchu, že iniciatíva na severe Kosova nie je legitímna a neprispieva k nájdeniu riešenia. Pretože aj podľa Belehradu riešenie tohto problému spočíva v dialógu s kosovskými predstaviteľmi.

Všeobecný postoj EK k vyriešeniu problémov na severe Kosova pozostáva vo výzvach kosovskej vláde, aby pre Srbov na severe pripravili ústretový akčný plán, aby ponúkli Srbom také opatrenia, ktoré im zaručia zachovanie identity, rozvoj národnostných špecifík a plnohodnotný politicko-spoločenský a ekonomický život.
 

Vyberte región